De karakteristieke Koepeltjesbuurt; architectuur en landschap

B&B "de Koepeltjes" ligt in "de Koepeltjesbuurt". Het is een groen en rustig wijkje aan de rand van Zoetermeer, tegen het uitgestrekte Westerpark aan. 
De koepeltjesbuurt heet zo vanwege de kalkzandstenen witte huizen met de oranje koepeltjes boven de trappenhuizen. 
De woningen zijn ontworpen door architect Benno Stegeman en gebouwd in de jaren 1972-1973.  Het koepelwoningengebied heeft sinds 2006 de status beschermd stadsgezicht. Er is regelmatig bezoek van bouwkunde studenten die onderzoek komen doen en architecten maken een wandeling voor inspiratie en ideeën.

Het wijkje is een blikvanger. De woningen vallen op door de verrassende materiaal- en kleurenkeuze. Maar ook de architectuur die in vaktermen als “kubisch-structuralistisch” wordt beschreven. Ook het stedenbouwkundig plan is bijzonder. De 116 woningen van Stegeman verspringen ten opzichte van elkaar en er is geen straat hetzelfde. De huizen staan rond binnenpleintjes en hebben van oorsprong open tuinen, die doorlopen tot in het Westerpark. Je ziet dan ook veel vogels en andere dieren in de tuinen en op looppaden; bijvoorbeeld kikkers, egels, konijnen, fazanten, mezen, vinken, reigers, uilen, vossen, Vlaamse gaaien, spechten, halsbandparkieten, enzovoorts.

Bent u geïnteresseerd in architectuur? Kijk dan gerust voor meer informatie op wikipedia, vraag bij ons de architectuurwandeling op of vraag ons om jullie rond te gidsen.